< Povratak na O nama

Halubajske mažoretkinje

Slika od Halubajske mažoretkinje
Halubajske mažoretkinje su udruga koja okuplja mladež halubajskog kraja radi druženja, odgojnog rada s djecom te očuvanja kulturnih vrijednosti zavičaja. Temelji mažori-plesa sežu više od dva desetljeća unatrag, a Udruga je pod ovim imenom registrirana u srpnju  1997. godine. Započela je razigrana, rasplesana bajka o ljubavi, prijateljstvu i druženju.
Za svoje uniforme Halubajske mažoretkinje odabrale su crvenu, bijelu i zlatnu boju, odnosno boje Halubajske zore čije tonove u svojim simbolima imaju gotovo sve udruge naše općine.
Članice Udruge su djevojke koje žive na području Općine Viškovo.  Pod vodstvom stručnih trenera treniraju 3 puta tjedno u prostorijama Doma hrvatskih branitelja Viškovo te po potrebi na školskom igralištu i u školskoj dvorani. Mažoretkinje redovito i aktivno sudjeluju na treninzima i trude se postići što veću kvalitetu rada te što bolje rezultate u različitim kategorijama mažori-plesa. Svoja postignuća žele pokazati, ali i odmjeriti svoje znanje i spretnost s vršnjakinjama iz ostalih gradova pa stoga često sudjeluju na brojnim natjecanjima.
Ponosne su na zapažene rezultate koje ostvaruju na svakom natjecanju.
Budući da se radi o velikom broju članica, podijeljene su u  starosne skupine: od 4 do 6 godina – Dječji tim, od 7 do 10 godina – I.A tim, od 10 do 13 godina – Juniorski tim, od 14 do 20 godina – Seniorski tim.
Mažoretkinje žele svojim nastupom uljepšati svaki događaj u Općini Viškovo te na taj način pridonijeti mjestu u kojem žive. Redovito se odazivaju na sva događanja, pozive drugih udruga ili pojedinaca. Nezaboravni su nastupi u Ludbregu, Samoboru, Desiniću, Cavtatu, Koprivnici, Vukovaru, ali i izvan Lijepe naše. Tako su Halubajske  mažoretkinje svojim nastupima oduševljavale publiku u češkom Zlinu 1998. godine, u Anconi u  Italiji 1999. godine, na Europskom natjecanju  u Pragu 2002. te na Kostoskom festivalu folklora i mažoretkinja, u Ohridu u Makedoniji 2022. godine.
Halubajske mažoretkinje tradicionalno svake godine u sklopu Matejne organiziraju Smotru mažori timova na kojoj ugošćuju velik broj mažori timova i puhačkih orkestara iz cijele Lijepe naše. Prilika je to za nezaboravna druženja, upoznavanja i stjecanja prijateljstava, ali i želja da svoje Halubje prikažemo na najljepši način.
Putujući diljem Lijepe naše, upoznajemo nove krajolike, ljude, kulture, stvaramo prijateljstva. Sa sobom nosimo kulturu kraja iz kojeg dolazimo, prenoseći običaje i duh primorskog kraja.